br> br>
br> br>
Våben
br> br>
Hæren anvender mange forskellige våbensystemer. Det er dog relativt begrænset hvor mange af disse, du vil stifte bekendtskab med under din værnepligt. Nogle af våbnene vil du kun få præsenteret eller omtalt ganske kort, andre vil du blive undervist i, men ikke skyde med, og nogle våben bliver du uddannet grundigt i og får lov til at bruge under hele din værnepligt.
br> br>
br> br>
- Et af de mest brugte våben ved værnepligtsenheder. Det er en canadisk produceret automatriffel, der bruger ammunitionen 5,56mm NATO, og det er i bund og grund en videreudvikling af det klassiske, amerikanske M16 gevær. De fleste GV M/95 er udstyret med et optisk sigte M/98 (se billede), hvilket gør det lettere for skytten at ramme mål på længere afstande. Den dygtige værnepligtige vil kunne ramme mål ud på 300-400 meter. M/95-betegnelsen indikerer, hvilket år våbnet er indført i den danske hær – ikke at forveksle med det amerikanske M16. Geværet hedder bare M/95 i daglig tale. Selv om det er en automatriffel, skydes der med dette gevær som regel med enkeltskud i den Danske Hær, da det gør det lettere at ramme.
GV M/95 – indført i Hæren i 1995
br> br>
br> br>
- Denne karabin bruges ligesom gevær M/95 ved mange regimenter. Karabinen bruger samme ammunition som gevær M/95, men har grundet det kortere løb en lavere mundingshastighed, hvilket betyder, at den har en svagere gennembrydningsevne, samt at den skyder mere upræcist på lange afstande. Til gengæld er M/96 udstyret med en 3-punkts foldekolbe, der gør det muligt at tilpasse den til den enkelte soldat. Derudover gør det kortere løb det lettere at bevæge sig rundt i tæt skov samt i bygninger. Ud over det ovenstående er GV M/95 og karabin M/96 ens og betjenes på samme måde. På billedet er karabinen ikke udstyret med det optiske sigte, men med en sigtebøjle.
Karabin M/96 – indført i Hæren i 1996
br> br>
br> br>
- Dette gevær blev brugt af den danske hær, indtil afløserne M/95 og M/96 overtog i midten af halvfemserne. Geværet bruger samme kaliber som det lette maskingevær M/62 – nemlig 7,62 ammunition. Våbnet er produceret af det tyske firma Heckler & Kock, der kalder geværet G3. Dette gevær vil du sandsynligvis ikke stifte bekendtskab med som værnepligtig, da det ikke længere anvendes i Hæren.
GV M/75 – indført i Hæren i 1975
br> br>
br> br>
-
Gevær M/10 er Hærens nyeste gevær, der skal afløse GV M/95 og nogen grad M/96. Som billedet viser, er der umiddelbart ikke den store forskel på dette gevær og de ældre versioner. Geværet kommer da også fra den samme producent, der med dette gevær har forsøgt at bibringe våbensystemet det bedste fra de tidligere modeller. Pibens længde er en blanding mellem de to tidligere modeller, således at præcisionen er i top. Desuden der monteret en 6-punktskolbe for at tilgodese soldaternes individuelle behov – fra den højeste soldat til den mindste. På skæftet er der monteret et håndtag for bedre komfort og mulighed for at kunne variere i måden våbnet holdes på. Som det svagt kan ses på billedet, er der en række rails på skæftet, hvor der er mulighed for at påmontere diverse udstyr – f.eks. lys/laser-sigte. Da gevær M/10 først er begyndt at blive anvendt fra 2010 i Hæren, vil du som værnepligtig, sandsynligvis ikke komme til at skyde med eller blive uddannet i at bruge dette våben, før måske i 2012/13.Her fortæller Forsvarskanalen.dk mere om M/10’eren:
GV M/10 – indført i Hæren i 2010
br> br>
br> br>
- Geværet er af samme producent som de to øvrige rifler og benytter samme ammunitionstype. LSV M/04 adskiller sig fra almindelige geværer ved at være et støttevåben. Derfor er et LSV udstyret med en forstærket pibe, der er konstrueret til at kunne klare at skyde flere skud i hurtig rækkefølge. Desuden har et LSV støtteben for at gøre skydestillingen så stabil som muligt, hvilket gør det lettere at ramme mål på lang afstand, selv om man skyder i byger. Med til et LSV hører der også en anden type magasiner, der har en kapacitet, der er 3 gange højere end ved GV M/95.
LSV M/04 – Let StøtteVåben indført i Hæren i 2004
br> br>
-
Geværet stammer fra det tyske LMG M/42, der blev benyttet under 2. verdenskrig af tyskerne. Modsat de øvrige geværer bruger dette gevær ikke magasiner, men bånd. Disse bånd kan sammensættes, så der kan lades med mange skud ad gangen. Geværet skyder med 7,62 mm. ammunition, der er en del større end 5,56mm. Ligesom LSV M/04 har LMG M/62 støtteben. Dette våben vil du som værnepligtig sandsynligvis kun støde på få gange og måske slet ikke.Her fortæller Forsvarskanalen.dk mere om M/62’eren:
LMG M/62 – Let MaskinGevær indført i Hæren i 1962
br> br>
-
PVV M/95 er et engangsvåben, og våbnet kan dermed ikke genbruges. PVV M/95 bruger ammunition med en kaliber på 84mm.
PVV M/95 er designet til at nedkæmpe pansrede køretøjer. Som billedet viser, har våbenet to sigtestokke, der bruges til at sigte med.
Alle værnepligtige uddannes i at bruge dette våben – dog ikke ved Den Kongelige Livgarde. Uddannelsen består i teori om våbenet, skudteori samt skydning i praksis. Dog skal det bemærkes, at der bruges en anden type våben til at træne skydning med. Nemlig PVV M/95 øvelsesgevær. Dette har samme udseende som PVV M/95, men skyder med en 9mm patron, der opfører sig næsten som en 84mm granat, rent skydeteknisk. Dette bruges for at holde udgifterne nede. Som oftest får den dygtigste PVV skytte i kompagniet lov til at skyde med et rigtigt/skarpt PVV M/95. Her får soldatens kammerater normalt lov til at overvære dette.
At affyre et PVV M/95 er kostbart, og det er derfor i sidste ende op til kompagnichefen at beslutte, om enhedens budget bør indeholde affyring af dette. Se kompagnichefens ansvarsområder her. (Link til kaptajn under ”Hærens rangorden”)Se det hidsige våben i aktion her:
PVV M/95 – Panserværnsvåben M/95 indført i Hæren i 1962
br> br>
br> br>
Udrustning
I Hæren vil du stifte bekendtskab med en lang række udrustningsgenstande, og det kan virke uoverskueligt i begyndelsen at skulle være i stand til at kende forskel på dem alle. Derfor får du her en del af udrustningen gennemgået, så du kan lære lidt mere om de vigtigste genstande. Du vil også få tips & tricks til gode kombinations- og anvendelsesmuligheder.
Det er ikke nogen hemmelighed, at kvaliteten af udrustningen til de værnepligtige varierer, og derfor får du her nogle gode bud på, hvilke ting du med fordel selv kan købe. Der findes et stort marked for militærgrej og -udstyr, og det er nemt at blive overvældet og fare vild i junglen. Desuden er det ikke tilladt at bruge lige, hvad du har lyst til af ekstra udrustning, som værnepligtig – dog accepterer Hæren nogle få genstande.
Du skal som værnepligtig være opmærksom på, at det ikke er tilladt at bruge de ting, du selv køber, med mindre du har fået lov til dette af jeres delingsfører.
br> br>
Beklædning
br> br>
- Vi ligger desværre ikke inde med billeder af alle beklædningsgenstandene endnu. Men vi har billeder til alle andre genstande længere nede på siden.
br> br>
Kampuniform
-
br> br>
Kampbukser M/84
Bukserne, som du bruger når du er i felten, eller når du laver andet hårdt fysisk arbejde. Bukserne bruges nogle gange også under idræt. De har en udmærket pasform, og kan imprægneres. Det anbefales, at du ikke vasker dem i vaskemaskinen, men blot børster dem af med din udleverede beklædningsbørste, når de er beskidte. Desuden er der jo ingen rigtig soldat, der gider at lugte af skyllemiddel og vaskepulver, når han er på øvelse. Ved buksebenene er der en snøre, du kan bruge til at gøre bukserne stramme omkring toppen af støvlerne, så der ikke kommer skidt og snavs ind. Det anbefales, at du på varme sommerdage bruger seler i stedet for bælte til dine kampbukser. Bruger du selerne kan du åbne dine bukser op, og komme af med din kropsvarme. Har du alligevel valgt at bruge bæltet, kan du stadig lyne bukserne ned, men beholde knappen lukket.
br> br>
Kampjakke M/84
Jakken, som du bruger når du er i felten. Jakken er udstyret med en kamphætte, som du skal bruge i tilfælde af kemiske angreb. Du vil altid skulle bære din kampjakke, når du er i felten, hvilket til tider kan være ret varmt.Det anbefales, at du lyner jakken op og udelukkende lukker den med knapperne, når der er varmt. På den måde vil du bedst kunne holde dig kølig.
Læs mere om faget CBRN her
br> br>
br> br>
br> br>
Kampskjorte
En kampskjorte er en tynd, langærmet bomuldsbluse, med rullekrave, som bæres indenunder din kampjakke. Alt efter temperaturen og hvilke opgaver du skal løse, skal du vælge, om du vil bruge kampskjorten, eller blot en T-shirt. Som soldat er det vigtigt at du kan varmeregulere, hvilket vil sige, at du kan holde dig varm eller kølig alt efter behov. Det er den udleverede kampskjorte ikke særligt god til, da den ikke er svedtransporterende, og derved bare bliver våd, tung og kold. Det anbefales, at du bruger svedtransporterende undertøj indenunder. Det kan være helt almindeligt skiundertøj, der kan købes relativt billigt. Dette alternativ kan dog blive for varmt. Næsten alle professionelle soldater køber derfor deres egen kampskjorte, og vi anbefaler at du køber sådan en. Den er svedtransporterende og tørrer derfor ret hurtigt. Desuden fungerer rullekraven meget bedre: den kan således foldes op og dække hele halsen, hvis man er ude i koldt vejr. Vi giver dig et overblik over gode muligheder for at købe sådanne kampskjorter her.Du skal som værnepligtig være opmærksom på, at det ikke er tilladt at bruge de ting, du selv køber, med mindre du har fået lov til dette af jeres delingsfører.
br> br>
Tjenesteuniform
-
br> br>
Tjenestebukser M/84
- Bukserne som du bruger ved garnisonstjeneste og almindelig undervisning i klasselokaler. Bukserne er af et tyndere materiale end kampbukserne og bruges i bund og grund for ikke at slide for meget på kampbukserne, da disse er betydeligt dyrere. Dine tjenestebukser skal i højere grad være bedre vedligeholdt, da du bruger dem på kasernen, hvor du til enhver tid skal være så præsentabel som muligt.
br> br>
Tjenestejakke M/84
- Jakken som du bruger ved garnisonstjeneste. Jakken er fuldstændigt magen til din kampjakke, med undtagelse af kamphætten. Ligesom dine tjenestebukser skal denne jakke i højere grad være bedre vedligeholdt end din kampjakke, da du bruger den på kasernen.
br> br>
Tjenesteskjorte M/84
- Lang- eller kortærmet skjorte, der bæres indenunder tjenestejakken eller som yderbeklædning alt efter vejret.
Regntøj
br> br>
Regnbukser
- Regnbukserne fungerer som overtræksbukser, og kan tages på, selv om du har støvler på. Regntøjet er måske det mest værdifulde stykke beklædning, du vil stifte bekendtskab med i din tid som soldat. Det virker rigtigt godt og er desuden nemt at rengøre efter dagens tjeneste.
br> br>
Regnjakke
- Regnjakken tages udenpå din kamp- eller tjenestejakke og er udstyret med en hætte.
Underbeklædning
br> br>
Underbukser, korte
- Hærens korte underbukser er løse og hvide. Nogle soldater er vilde med dem, andre kan ikke udstå dem og får aldrig brugt dem en eneste gang.Det anbefales at du bruger dine egne underbukser, der er mere stramtsiddende. Et godt råd er at investere i et par løbetights som du kan bruge når du er i felten. Det minimerer slidsår mellem benene, der kan slå enhver soldat ud af kurs. Vi giver dig et overblik over nogle muligheder for at købe sådanne løbetights her.
br> br>
Underbukser, lange
- Hærens lange, hvide bomuldsunderbukser bruges indenunder dine tjeneste- eller kampbukser, hvis det er koldt, og du ikke skal bevæge dig meget. Underbukserne er tunge og sidder meget løst. Det opleves ofte, at de glider ned og begrænser dine bevægelsesmuligheder.Det anbefales at købe et par almindelige skiunderbukser, da disse er langt bedre til at transportere sved væk fra kroppen og derfor bedre kan bruges i overgangen fra koldt til varmt vejr samt overgangen fra stillesiddende til hårdt fysisk arbejde. Vi giver dig et overblik over nogle muligheder for at købe svedtransporterende undertøj her.
br> br>
T-shirts
- Kortærmede, almindelige, grønne T-shirts lavet af bomuld. De bæres indenunder kamp- eller tjenesteskjorten eller kamp- eller tjenestejakken.
br> br>
Sokker
- Du får udleveret sokker i forskellige tykkelser, som du kan anvende alt efter temperaturen.
br> br>
BH
- Kvindeligt personel få udleveret sports BH’er til brug under værnepligten. Dog kan det være en god ide at tage sin egen med for en sikkerheds skyld, da det kan tage lidt tid nogle steder inden de bliver udleveret.
- Der udleveres idrætstøj til alle værnepligtige. Hæren har lige investeret i nyt idrætstøj, som indføres i løbet af 2011. Enkelte steder anvendes det gamle, røde idrætstøj dog stadig. Det beskrives herunder.
Idrætstøj
br> br>
Trøje
- Der udleveres idrætstøj til alle værnepligtige. Hæren har lige investeret i nyt idrætstøj, som indføres i løbet af 2011. Enkelte steder anvendes det gamle, røde idrætstøj dog stadig. Det beskrives herunder.
br> br>
Bukser
- Tykke, røde bomuldsbukser, der kan benyttes ved idræt i kolde omgivelser. De er ikke svedtransporterende. Når du skal dyrke idræt på forhindringsbanen, skal du bruge idrætstøj med lange ærmer og ben. Her er det udleverede idrætstøj godt at bruge, da det kan byttes ved munderingsdepotet, såfremt det går i stykker. Selvindkøbt idrætstøj erstattes ikke.Det anbefales, at du køber nogle gode løbebukser, hvis du har ambitioner om at komme i god form under din værnepligt. Vi giver dig et overblik over nogle muligheder for at købe sådanne jakker/bukser her.
br> br>
T-shirt
- Rød, kortærmet bomulds-T-shirt. T-shirten er ikke svedtransporterende.
br> br>
Shorts
- Blå, korte shorts, der kan anvendes både som løbeshorts og badeshorts.
-
Handsker
-
Skindhandsker
-
Muffediser
-
Arbejdshandsker
- Arbejdshandskerne ligner almindelige handsker til havearbejde og kan bruges når der skal graves huller, flyttes på pigtråd osv. Bruger du dine skindhandsker til at flytte pigtråd, er du helt sikker på at ødelægge dem.
br> br>
br> br>
- Bruges i køligere vejr, og er en almindelig, og tyk, sort skindhandske. Det siger sig selv, at det er betydeligt vanskeligere at bruge og betjene sit våben og den øvrige del af udrustningen, når du har skindhandsker på. Vi giver dig et overblik over nogle muligheder for at købe gode og funktionelle handsker her. Næsten alle professionelle soldater køber egne handsker.Det anbefales, at du investerer i et par ordentlige handsker. Den mest købte handske er den klassiske pilothandske, der er brugt overalt i verden blandt soldater. Den er af tyndt stof med et tyndt og slidstærkt materiale i håndfalden for at beskytte hænderne bedst muligt. Det er ikke en varm handske, men som soldat skal du altid bære handsker i felten for at beskytte dig imod torne og andet krat. Handsken udleveres af Hæren til soldater, der skal udsendes.
br> br>
br> br>
- Hærens bud på betjeningsvenlige og beskyttende sommerhandsker. En muffedise er en fingerløs bomuldshandske, der gør det muligt at have den bedst mulige manøvredygtighed til våbenbetjening. De fungerer ganske fint om sommeren, men allerede i tidligt forår, efterår og vinter er der behov for en bedre og varmere handske. Her er det meningen, at man skal bruge den udleverede skindhandske, men vil du have mulighed for at betjene dit gevær bedst muligt bør du kigge efter handsker, der tillader dette. Vi giver dig et overblik over de bedste muligheder for at købe gode og funktionelle handsker her. Næsten alle professionelle soldater køber egne handsker.
br> br>
br> br>
Hovedbeklædning
-
br> br>
Baret
br> br>
- I Hæren skal du som udgangspunkt altid bære hovedbeklædning, når du er udendørs. Din baret er den vigtigste hovedbeklædning du har som værnepligtig i forbindelse med den daglige tjeneste. Den er lavet af et uld-lignende materiale. Når du er på kasernen, vil du bære din baret, og den skal tages på, lige så snart du træder ud af døren og kommer ud under åben himmel. Den skal ligeledes tages af, lige så snart du træder indenfor igen. Du vil opdage, at dine sergenter og din delingsfører ikke tager deres baret af inden døre. Det kan virke mærkeligt for dig som menig, men det er lettere at finde sergenter og officerer, når de adskiller sig fra mængden. Når du får udleveret din baret, er det op til dig selv at få den til at sidde ordentligt på hovedet, hvilket kan kræve en hel del af din fritid.Det anbefales, at du gør din baret våd, evt. tager den med i bad. På den måde er den lettere at folde, trække og forme, som man vil have den til at se ud. I det civile liv handler moden ofte om at man skal skille sig ud, hvilket er relativt svært i Hæren, når alle jo har det samme tøj. Men her er der altså en god mulighed for at skille sig ud fra mængden, og gøre et godt indtryk. Det lyder måske simpelt og ligegyldigt, hvordan din baret sidder, men det er en stor del af det at se ordentlig ud som soldat.
br> br>
Felthue
br> br>
- Felthuen er i bund og grund en bøllehat, der er sløret (dvs. at den er camoufleret). Det skal bemærkes at den ikke hedder bøllehue eller bøllehat; den kaldes felthue.Felthuen benyttes sammen med din kampuniform, når du er i felten. Hver gang du tager din hjelm af, tager du felthuen på.
br> br>
Vinterhue
br> br>
- Vinterhuen, der til dagligt kaldes `Hue Gorba´, er den varmeste hue, Hæren udleverer. Huen fungerer godt, og den virker som den skal. Den eneste last ved Gorbahuen er, at det bare ikke er velset at bruge den, og at den desuden er virkelig grim. Kan man se bort fra dette, kan man glæde sig over den dejlige varme, som den giver, og få sig en god nats søvn selv i minusgrader. Desværre tilbyder Hæren ikke en hue, der kan bruges indenunder hjelmen – dette er Gorbahuen alt for stor til.Det anbefales derfor, at du køber en sort eller olivengrøn tynd hue, som du kan bruge til dette formål. Hvis du er heldig – eller veltalende – kan du endda overtale din delingsfører til at give lov til, at du bruger din selvindkøbte hue, når du tager hjelmen af. Der findes mange forskellige huer, og vi giver dig et overblik over nogle muligheder for at købe gode og smarte huer her. Næsten alle professionelle soldater køber deres egen hue.
br> br>
Hjelm
br> br>
- Hjelmen fås i tre forskellige størrelser. Du skal bære hjelm, hver gang du er i felten, eller når du løser opgaver, hvor du arbejder med materiel over hovedhøjde. Der er mulighed for at skrive sit navn på et velcrobånd inde i hjelmen, hvilket på det kraftigste anbefales. Under værnepligtens til tider kaotiske tilværelse, bytter genstande nemt hænder, og det ville være ærgerligt, hvis du ikke kunne kende din hjelm igen. Så står du med et ret stort forklaringsproblem overfor dine sergenter.Det anbefales at du køber en hue, som du kan have på indenunder din hjelm, når det bliver koldt om aftenen. Der findes mange forskellige huer, og vi giver dig et overblik over de bedste muligheder for at købe gode og smarte huer her. Næsten alle professionelle soldater køber deres egen hue.
-
Fodtøj
-
Kampstøvler
-
Tjenestestøvler
-
Idrætssko
-
br> br>
br> br>
- Som værnepligtig vil du få udleveret to ens par støvler. Det ene par skal du bruge som kampstøvler i felten. Disse vil blive brugt mest og derved ødelagt med tiden. Til gengæld er de ofte mere behagelige at gå i, da du bruger dem så ofte, at de bliver trådt bedre til. Kampstøvlerne har behov for mange og tykke lag støvlesværte for at gøre dem så vandtætte som muligt. Den dovne soldat, der ikke gider pudse støvler på kasernen, bliver automatisk soldaten med de våde sokker i felten.Det anbefales, at du tager snørebåndene ud af støvlerne og smører et tykt lag sværte på støvlen om aftenen. Sørg for at være ekstra grundig ved alle syninger, da det er her, vandet lettest trænger igennem støvlen. Morgenen efter giver du dem så en ordentlig tur med din pudsebørste. Derved sørger du for at give dine støvler en flot udseende før morgenens stueeftersyn.
br> br>
br> br>
- Det andet par støvler, som du får udleveret, skal du bruge som tjenestestøvler, når du er på kasernen. Det er dine pæne støvler, og det forventes, at de til enhver tid er velpudsede og flotte.Det anbefales, at du bruger disse støvler så ofte som muligt, så de bliver trådt godt til. Hvis uheldet en dag skulle være ude, dine kampstøvler bliver gennemblødte, og du skal i felten, kan du være nødsaget til at bruge dine tjenestestøvler i stedet. Derfor er det vigtigt, at de ikke er helt ubrugte.Hvor den dovne soldat bliver ”straffet” ved at få våde sokker, når kampstøvlerne ikke pudses ordentligt, har den dovne bedre muligheder for at snyde, når det gælder tjenestestøvlen. Kravet for din tjenestestøvle er, at den skal se flot ud og være pudset. Et godt og gammelt trick er, at bruge hjemmekøbt støvlepuds – f.eks. Kiwi støvlepuds. Det er let lige at køre stiften henover støvlerne inden stueeftersyn om morgenen, og man kan altid lige supplere i løbet at dagen, hvis støvlerne ikke længere er flotte nok.
br> br>
br> br>
- Du vil også få udleveret et par idrætssko, som du naturligvis skal bruge, når du har idræt. Ligesom vi beskriver vedr. den øvrige del af idrætstøjet, har Hæren investeret i nyt idrætstøj, som udleveres i løbet af 2011. Enkelte steder benyttes det gamle idrætstøj stadig. Derfor tager vi udgangspunkt i de gamle løbesko.De udleverede sko kan være udmærkede at bruge på f.eks. forhindringsbanen, da du sandsynligvis ikke ønsker at ødelægge dine egne løbesko her. De kan også benyttes til anden idræt. Du skal dog være opmærksom på, at det er en standard sko, der er designet så alle kan bruge den – i daglig tale, så den er lige dårlig for alle. Alle mennesker har forskellige typer fødder, og derfor forskellige behov for løbesko. Nogen skal have blød sål, andre en hårdere. Nogen har skæve fødder og andre har ikke.Det anbefales, du køber et par ordentlige løbesko. Hvis du i forvejen er vant til at træne, er du allerede klar over, hvor vigtigt det er for dig at have sko, der er sunde for dig. Er du derimod ikke vant til at træne, kan de belastninger, du vil møde i Hæren, være overvældende, og din krop er måske mere sårbar over for skader. Derfor er det vigtigt, at du giver dig selv de bedst mulige forudsætninger for at kunne forebygge eventuelle skader. En simpel knæskade kan f.eks. holde dig væk fra fysisk aktivitet i et par uger, og du vil derved gå glip af en masse uddannelse. For at undgå disse skader kan det på det kraftigste anbefales, at du køber dine egne løbesko. Vi giver dig et overblik over nogle muligheder for at købe nye løbesko her.
-
Rasteudstyr
-
Sovepose
Den udleverede sovepose fungerer ret godt og er tilpas varm. Den fås i størrelse medium og large. Er der lige plads til dig i en Medium, bør du ikke vælge en Large bare for komfortens skyld. Du skal huske på, at du selv skal slæbe på den, når du er på øvelse, og en large er den del tungere og fylder mere i din rygsæk. Dog skal det siges, at der er en fantastisk komfort i en størrelse large, da den har plads til, at du kan ligge og vende dig lidt mere.
-
Soveposeovertræk
Til soveposen hører der et overtræk, som gør soveposen vandtæt. Det virker efter hensigten og holder dig nogenlunde tør, hvis din bivuak falder sammen i løbet af natten.
-
Kompressionspose
Kompressionsposen bruger du til at komprimere din sovepose og overtræk, så det fylder mindre.
-
Teltflage
En teltflage er i bund og grund et rektangulært og vandtæt regnslag med pløkhuller langs kanterne og i hvert hjørne. Det er teltflagen, du skal bruge til at konstruere din bivuak med. Der hører pløkke og barduner til din teltflage.
Det anbefales at du sætter din bivuak op ordentligt første gang – hver gang. Selv om det er smukt solskinsvejr når du sætter den op, skal du tage udgangspunkt i, at det vil regne når du skal sove, for det er tæt på umuligt at sætte en bivuak op i den sorte nat. Du kan jo ikke bare tænde en lygte midt om natten; så forsvinder hele konceptet med at gemme sig i skoven og at have grønt tøj på. Når du sætter bivuakken op, skal du forestille dig, hvilken vej vandet vil løbe langs teltflagen, og overveje, hvor du vil slå din bivuak op. Det er f.eks. ikke smart at placere din bivuak i et hul, hvis der kommer regn. Det siger jo sig selv, at vandet vil løbe direkte ned til dig. Er du i tvivl, så kan det aldrig skade at spørge din gruppefører om råd og vejledning.
Pløk- og badrunsæt
Bruges til at sætte i din teltflage, så du kan lave din bivuak. Du skal være opmærksom på, at små genstande let forsvinder når du er i felten. Sørg for at holde styr på, hvor mange pløkke og barduner du har brugt – og pak resten ned i din rygsæk!
-
Liggeunderlag
Bruges som underlag, når du sover i felten. Hvis det er særligt koldt kan du lægge underlaget dobbelt under din overkrop, og tage ekstra varme sokker på.
-
Oppakningssystem
-
Rygsæk
-
På billedet til venstre ses en rygsæk og to sidelommer. Sidelommerne kan lynes på siden af rygsækken for at give mere plads. Du kan også lyne deto sidelommer sammen, og montere et bærestykke til disse. På denne måde kan du lave en såkaldt “daysack”, som du kan bruge, hvis du kun skal være i felten én dag.
Rygsækken bruger du til at pakke al udrustning i, når du skal på øvelse. I begyndelsen af din værnepligt vil du sandsynligvis få befalet præcis hvilke genstande, du skal medbringe, og præcis i hvilke lommer de skal ligge. Som du bliver mere erfaren, vil du ved nogle regimenter få lov til at pakke din rygsæk efter egen vurdering. Derfor skal du være opmærksom på, at jo flere lækre ting du medbringer, jo tungere bliver din rygsæk. Omvendt er det bare ærgerligt, hvis du ikke har pakket et par ekstra støvler eller bukser, hvis du bliver våd. Rygsækken er udstyret med to sidelommer, der kan lynes af og sættes sammen. Således kan du konstruere en mindre rygsæk, som du kan bruge, hvis du kun skal være i felten en enkelt dag og f.eks. kun har behov for at medbringe regntøj, ekstra sokker, en ekstra T-shirt og madpakke.
Rygsækken er udstyret med kraftige skulderstropper og hoftestøtter, der gør det muligt at skifte imellem, hvordan vægten skal fordeles.Det anbefales, at du varierer vægtfordelingen alt efter, hvor du er stærkest, og hvilket underlag du går på. Går du på fladt underlag som fx en vej eller en sti, vil det være en god idé at aflaste skuldrene ved at løsne skulderstropperne og stramme hoftestøtten. Omvendt kan du stramme skulderstropperne, hvis du skal bevæge dig hurtigt gennem tæt, eller besværligt terræn.
Du skal sørge for at passe på din ryg og ikke at skade den unødigt. Dog skal du huske på, at der er forskel på at være træt i ryggen, og være skadet i ryggen. Er du ikke vant til at træne din ryg, kan du med fordel bruge tid på dette, inden du starter din værnepligt. Er du allerede startet som værnepligtig, skal du huske på, at det aldrig er for sent at begynde at træne. Overvej derfor at melde dig ind i et fitnesscenter, og træn dig langsomt op.
-
Inderposer
-
I inderposerne kan du pakke det ekstra udrustning, som du bærer i din rygsæk. Du får 5 poser, der er i forskellige størrelser og har hvert sit plastiksymbol. På den måde kan du fx nemmere finde de ekstra sokker som du pakkede hjemmefra. Hvis du altså kan huske, hvilken figur der hørte til den pose.
-
Basis
-
Dit basis er et oppakningssystem, hvor du kan medbringe de mest vitale genstande. Et basis kan sammensættes efter behov, men det vil i HBU være fastsat, hvordan du skal samle det. Dit basis vil indeholde en masse forskellige tasker, hvor du skal opbevare:
- 4 ekstra magasiner til dit gevær.
- Vanddunk 1liter – en grøn vandbeholder inkl. krus.
- Feltspade – en foldespade inkl. sav.
- CBRN maske – en gasmaske, der beskytter dig imod Kemiske kampstoffer. Læs mere om CBRN her. (Link til ”Hvad du lærer i værnepligten” ? ”CBRN”)
- Alternativt sigte til GV – bruges, hvis dit normale sigte går i stykker.
- Geværrensesæt – bruges til at vedligeholde dit gevær, når du er i felten.
Det anbefales, at du taper alle løse remme fast, så de ikke hænger og dasker. Det er vigtigt, at du hører ordentligt efter og bruger den nødvendige tid og energi den første gang, du skal sammensætte dit basis. Gør du det ikke ordentligt første gang, vil dit basis sidde dårligt, og er du uheldig, kan du få ondt i ryggen af at gå med det. Du skal forestille dig, at du skal bevæge dig hurtigt rundt med det og have mulighed for både at gå langt og kravle rundt med det på. Ligesom med din rygsæk er der mulighed for at variere, hvor vægten skal fordeles, og det er utroligt vigtigt, at du kan stramme bæltet ind i livet så vægten ikke kun bæres på skuldrene.
Når du sammensætter dit basis, er det vigtigt, at du har din kampuniform på. Det er ofte set, at der er brugt over en time på at samle og tilpasse et basis, hvor soldaten tilpasser det uden den rette (tykke) påklædning på.
Vanddunk, CBRN maske og feltspaden kan ses under “Diverse”.
-
Bagagetaske
-
Tasken kan bruges til at fragte dit vasketøj til og fra kasernen. Tasken kan desuden bruges til at pakke idrætstøj osv.
Denne taske tages ikke med i felten.
-
Diverse
-
Kogegrej
-
Dit kogegrej består af to små gryder og en enkeltmandsbrænder – i daglig tale kaldet en rævesaks. Dette bruger du, når du skal lave varm mad eller koge vand til te, kakao eller kaffe i felten.
Det anbefales, at du sørger for at vedligeholde dit kogegrej ordentligt, efter du har brugt det. Er du på en længere øvelse, skal du jo bruge dit kogegrej dagen efter. Skal du kun overnatte én enkelt nat, er det muligt at vaske det op hjemme på kasernen under lidt bedre forhold. Den særligt dovne soldat vil hurtigt opdage, at gryderne passer fint ind i en opvaskemaskine.
-
Børster
-
Du vil ganske tidligt i værnepligtsforløbet stifte bekendtskab med de udleverede børster. Du får to vedligeholdelsesbørster. Én med hårde hår og én med bløde hår. Disse bruger du til at skrubbe mudder og jord af din uniform.
Derudover får du tre børster til at pudse støvler med. Én påsmøringsbørste til at putte støvlesværte fra dåsen over på støvlen, én pudsebørste til at smøre sværten ud på hele støvlen og én blankebørste, som du bruger til at gøre din støvle fin og blank. Pudse- og blankebørsterne er ens.
Det anbefales, at du sørger for at kunne kende forskel på pudse- og blankebørsten, da du ikke kan bruge din blankebørste til at blanke med, hvis den først har været i kontakt med alt for meget sværte.
-
Refleksbind
-
Skal bæres udendørs til enhver tid efter mørkets frembrud. Dog ikke når du er i felten.
-
Drikkedunk
-
1 liters drikkedunk, der bæres i basis. Sørg for aldrig at hælde andet end rent vand i drikkedunken. Du kan risikere at skulle bruge vandet til at rense sår mv. Så går det jo ikke, at du har cola i flasken.
Det er vigtig, at du sørger for at opretholde en god hygiejne. Derfor bør du med jævne mellemrum vaske drikkedunken op. Det kan evt gøres ved at fylde den med kogende vand. Når du er på kasernen og ikke skal bruge din drikkedunk, bør du lade den stå åben. På den måde undgår du at den smule vand, der altid er tilbage rådner.
-
Feltspade
-
Foldespade, med sav. Foldespaden bruges til at grave, save/hugge grene af.
Spadepatrulje:
Udtrykket bruges, når en soldat skal grave et hul til sine efterladenskaber.
Tip: Sørg for ikke at falde ned i hullet.
-
CBRN maske
-
Masken beskytter imod alle kendte kemiske, biologiske, radiologiske og nukleare kampstoffer. I værnepligten kan du blive udsat for tåregas, der skal simulere et gasangreb.
Det er en del af CBRN-uddannelsen, at mærke, hvordan tåregas påvirker dig, og hvordan en CBRN-maske beskytter dig imod gassen.
Billedet viser en CBRN-maske uden filtrator. Alt efter om du er højre- eller venstrehåndet kan filtratoren sættes i højre eller venstre side.
På billedet vises et sæt duppeklude, der anvendes til at tørre plamager af flydende kampstof af.
-
Fragmentationsbriller
-
I daglig tale kaldet FRAG-briller. Bæres hver gang du er i felten for at beskytte dine øjne. Det er særligt vigtigt at huske FRAG-brillerne når der skydes med skarpt
Kan med fordel bæres i basis, så du aldrig glemmer dem, når du skal i felten.
-
Rørhalstørklæde
-
Et meget kradsende, men varmt rørhalstørklæde. Kan både anvendes som almindeligt halstørklæde, men kan også tages over hovedet og varme omkring mund og næse. Dog ser dette langt fra særligt ”soldater-agtigt” ud.
-
Støvtørklæde
-
Kan anvendes, hvis du fx sidder på ladet af en lastbil, der kører over en støvet grusvej.
-
Toilettaske
-
Bruges til alle dine toiletartikler.
-
Støvlepose
-
Vandtæt pose, der bl.a. bruges, hvis du vil have støvlerne på, når du hopper i soveposen.
-
Felthåndklæde
-
Som navnet antyder bruges dette håndklæde, når du er i felten og skal vaske dig.
-
Sløringsnet
-
Kan anvendes til at sløre/camouflere dig selv, hvis du ligger i en god ildstilling, eller kan bruges til at sløre åbningen på din bivuak.
-
Knive
Foldekniv
-
Med kniv, stjerneskruetrækker, dåseåbner og øloplukker.
br> br>
Feltkniv
- Stor dolk, der bæres i basis. Sørg for at sikre denne grundigt med en snor eller lign. Mistes denne under en feltdag, får din deling ikke fri, før den er fundet. Det siger sig selv, at det er voldsomt pinligt, at være dén, som er skyld i at delingen får fri et par timer senere end planlagt.
Feltration
Forsvaret har i 2010 indført den nye feltration.
Alle genstandene kommer i én stor papæske, og du kan naturligvis frit vælge, hvornår du spiser hvad. Det kan fx nogen gange være bedre at spise det varme måltid om dagen – da du ikke bare kan tænde ild til at koge vand, hvor som helst.
Billedet til højre viser en komplet feltration. Der er sat en dåsesodavand ind ved siden af, for at illustrere størrelsen på æsken – sodavanden følger desværre ikke med!
Feltrationens indhold kan spises som du vil, men vi giver et forslag til hvordan du deler den op i tre hovedmåltider:
o Morgenmad – lodret række til venstre – Opremset fra toppen.
– Rugkiks
– Marmelade
– Smøreost
– Myslibar
– Rosiner
– Frugtgrød
– Kakaopulver
o Frokost – Lodret række i midten – Opremset fra toppen.
– Mysli/frugt blanding, hvor der tilsættes vand – varmt eller koldt
– Nødder
– Myslibar
– Langtidsholdbart rugbrød
– Paté
– Tun
– Pulversaftevand
o Aftensmad – Lodret række til højre – Opremset fra toppen.
– Varm ret, evt. spaghetti, hvor der tilsættes kogende vand
– Nødder
– Ketchup
– Pulversaftevand
o Diverse
– Sukker
– Frysetørret kaffe
– Te
– Salt
– Peber
– Vådservietter – én til hvert måltid
– Plastikske – én til frokost og én til aftensmaden
– Tyggegummi
– Tandstikker
– Engangstandbørste
Det kan være en god idé, at gemme lidt ”snacks” til mellemmåltider. Fx er en jordbærgrød genial at hive op af basis, når der holdes en pause under en natpatrulje.
-
Soldater i tøjet
- Fuld skyttepåklædning
-
Denne påklædning benyttes når det forventes, at soldaten skal overnatte ude i felten. Derfor er soldaten nødt til selv at medbringe rasteudstyr, varmt tøj, skiftetøj og mad. Det siger sig selv, at jo mere tøj du har med i felten, jo mere lækkert er det. Du skal bare huske på, at du selv skal slæbe rundt på din rygsæk!
Den fulde skyttepåklædning består af mange genstande – fra kampjakke til blyant og papir. Her er de vigtigste genstande:
o Kampuniform
o Seler/bælte
o T-shirt/Kampskjorte
o Evt. lange underbukser
o Sokker/Evt. 2 par
o Kampstøvler
o Felthue/Hjelm
o Basis
o Rygsæk
o Gevær
- Skyttepåklædning
-
Denne påklædning bruges når soldaten skal være så let som muligt, men stadigvæk kunne medbringe de vigtigste genstande, som bæres i basis.
Skyttebeklædningen består af mange forskellige genstande. Her er de vigtigste:
o Kampuniform
o Seler/bælte
o T-shirt/Kampskjorte
o Evt. lange underbukser
o Sokker/Evt. 2 par
o Kampstøvler
o Felthue/Hjelm
o Basis
o Gevær
Hvis du har behov for at medbringe ekstra mad, vand, sokker, T-shirts eller regntøj kan dette medbringes i en “daysack”, der består af to sammensatte sidelommer fra rygsækken.
- Tjenesteuniform
- Denne uniform bæres normalt under garnisonstjeneste og normal klasseundervisning.Derudover er det denne type uniform, der er tilladt at have på, når du rejser fra dit hjem til kasernen og omvendt – såfremt din kompagnichef har givet jer lov. Værnepligtige får ikke lov til at tage hjem i uniform, før de har bevist, at de kan bære uniformen korrekt, og fremstå som ordentlig og dannede soldater.Tjenesteuniformen består af følgende:
o Baret
o Tjenesteskjorte/Tjenestejakke
o T-shirt
o Tjenestebukser
o Bælte
o Tjenestestøvler