Tør du heller ikke spørge din sergent om hvad som helst?
– spørg os i stedet!
Her kan du finde tidligere stillede spørgsmål, og svarene hertil.
Finder du ikke hvad du søger, kan du benytte vores forum, hvor vi har et hold af tidligere og nuværende officerer som dagligt kigger forbi og svarer på spørgsmål. Du behøver ikke oprette en bruger – det er nemt og lige til!
-
Hvor meget tjener jeg som værnepligtig?
Som værnepligtig tjener du to typer løn:
-
– Kostpenge – 210 kr. i døgnet – alle dage tæller med, også weekenden, og de udbetales samlet sidste bankdag i måneden. Dine kostpenge er skattefrie. -
– Almindelig månedsløn – 7.452,15 kr. om måneden, der udbetales sidste bankdag i måneden. Den almindelige månedsløn er skattepligtig
– Alt efter hvilken type fradag du har, vil din samlede løn være omkring de 11.000 kr. efter du har betalt skat.
Du kan læse lidt omkring, hvordan du bedre kan få pengene til at slå til, her på vores hjemmeside, under Hverdagen som værnepligtig – Økonomi
-
Hvor mange timer skal jeg arbejde om ugen?
Arbejdsbyrden varierer meget, og du må forvente mange lange arbejdsdage. Særligt i de første to uger vil du formentlig først få fri sent om aftenen. Udover den skemalagte arbejdstid må du forvente at skulle bruge mellem 1-2 timer i døgnet på rengøring, støvlepudsning og klargøring til næste dag. Du skal ikke forvente at kunne tage hjem til familie, venner eller kæreste hver dag. Dog er der selvfølgelig også dage, hvor du har tidligt fri – hvilket vil sige omkring 16-tiden.
Du kan læse lidt omkring, hvad du kan få din fritid til at gå med, her på vores hjemmeside, under Hverdagen som værnepligtig – Faciliteter/fritid
-
Kan jeg søge værnepligt selvom jeg er kvinde?
Ja! Faktisk søger flere og flere kvinder ind i værnepligten.
Du kan læse mere omkring, hvad det indebærer at være kvindelig værnepligt her på vores egen hjemmeside:
Er du kvinde?
Du kan også læse omkring dét at være kvinde i Hæren på Forsvarets egen hjemmeside.
Er du i tvivl om, hvorvidt værnepligten er noget for dig, kan du deltage i Forsvarets Inspirationsdag for kvinder. Læs mere her.
Som kvinde bor du sammen med andre kvindelige værnepligtige fra din deling på en fællesstue.
-
Hvordan søger jeg militærnægter/Fritagelse for værnepligt?
Er du interesseret i fritagelse eller militærnægtertjeneste? Først skal du gøre dig klart, at der er en stor forskel på disse. Fritagelse berettiger dig, som navnet antyder, til fritagelse for værnepligt, hvilket stiller en række krav til dig. Det er ikke alle, der kan fritages.
Kan du fritages? læs mere her.
Kan du ikke godkendes til fritagelse for værnepligt, men ønsker stadigvæk at undgå at blive indkaldt, skal du søge om militærnægtertjeneste. Det er vigtigt, at du overholder fristen for ansøgning om militærnægtertjeneste – hvilket er senest 8 uger efter, du har modtaget din indkaldelsesordre. Ansøger du senere end de 8 uger efter, vil det blive sværere for dig at få godkendt din ansøgning. Bliver din ansøgning godkendt, skal du aftjene din militærnægtertjeneste, hvilket som oftest varer lige så lang tid som et almindeligt værnepligtsforløb – 4 mdr.
– Militærnægtertjeneste.
– Bekendtgørelse vedr. civil værnepligt.
-
Hvordan søger jeg udsættelse af værnepligten?
Såfremt du udelukkende vil undgå at blive indkaldt pga. at du lige er blevet færdig med din uddannelse og ønsker at arbejde eller vil uddanne dig videre, er det muligt at få din værnepligt udskudt.
For at læse mere specifikke krav for udsættelse af værnepligten, læs mere her
Bemærk dog, at du ikke kan udskyde værnepligten, så længe som du ønsker. Derfor er det ofte set, at værnepligtige består af alle slags mennesker – fra den ufaglærte 18-årige til den nyligt uddannede håndværker og den færdiguddannede jurist, der er sidst i 20’erne.
Hvis du søge om udsættelse af din værnepligt skal du gøre dette ved at kontakte Forsvarets Rekruttering. Du kan skrive dem en mail på FVR@FVR.dk.
Fritagelse for værnepligt
-
Kan jeg søge værnepligt, selvom jeg er tidligere straffet?
Er du tidligere straffet og har været/er idømt en ubetinget straf på 30 dage eller derover, kan du blive fravalgt ved sessionen, såfremt det skønnes, at der er fare for, at du vil være tilbøjelig til at give disciplinære problemer.
Ønsker du at aftjene din værnepligt, men er tidligere straffet, er det vigtigt for dig at fremstå ordentlig, og vise at du er kommet videre med dit liv. Bliver du alligevel fravalgt, kan du 1 år efter kræve, at sagen tages op igen og derved søge om at aftjene din værnepligt. Læs mere under § 4 i værnepligtsloven her.
-
Hvad gør jeg, hvis jeg ikke har penge til den første måned?
Da lønnen i Hæren betaltes ved den sidste bankdag, modtager du din første løn næsten en måned efter du starter, og det er derfor en rigtig god ide at have sparet en smule op inden du begynder din værnepligt.
Har du ikke nogen penge til den første måned, skal du hurtigst muligt gøre dine sergenter eller delingsfører opmærksom herom. Der er nemlig mulighed for at få et lønforskud, der naturligvis skal betales tilbage over resterende del af din værnepligt.
Er du i tvivl om, hvem en sergent og delingsfører er, og hvad deres opgaver består af? Så læs mere om hver enkelt under Den militære rangorden her på vores side.
-
Hvordan bor jeg?
Alt efter hvilke faciliteter, der er til rådighed ved de forskellige kaserner, bliver du indkvarteret på belægningsstuer, hvor du skal bo sammen med 5-10 andre kammerater.
Der er fælles toilet og bad til rådighed. Nogle kaserner har et fællesområde, hvor der er køleskab og sofaer.
Læs mere omkring, hvordan du er indkvarteret under “Hverdagen som værnepligtig – Indkvartering”
-
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg gerne vil fortsætte min karriere i Hæren?
Du skal fra første dag vise, at du har viljen og evnerne til enten at komme på sergentskolen, eller fortsætte som konstabelelev ved Hærens Reaktionsstyrkeuddannele – HRU. I løbet af din værnepligt vil du modtage en bedømmelse, der angiver, om du er dygtig nok til at fortsætte din karriere i Hæren.
For at få den bedst mulige bedømmelse kan du læse mere omkring, hvordan du bedømmes og vores 10 bud – guiden til den gode bedømmelse.
-
Hvad kan jeg blive efter jeg har afsluttet min værnepligt?
Alt efter, hvilken afsluttende bedømmelse du har fået, kan du enten søge ind på Hærens Sergentskole, og blive sergentelev, eller ind på én af Hærens Reaktionsstyrkeuddannelser og blive konstabelelev.
For at få mere at vide omkring uddannelserne, kan du læse mere om hver enkelt rang, her på vores hjemmeside, under Den militære rangorden.
-
Skal jeg selv betale for transport under min værnepligtig?
Nej! I den første uge som værnepligtig vil du få lavet et tog-kort, der giver dig fri transport til og fra kasernen. Det er dog vigtigt, at du selv i forvejen har været i en DSB-kiosk og få lavet 1. del af togkortet! Det kræver ikke andet end, at du går ned til den nærmeste togstation, og fortæller, at du gerne vil bede om et togkort for værnepligtige – Husk at få sat et foto af dig selv i togkortet, når du får det lavet! Når du så kommer ned på kasernen, vil du modtage den 2. del af togkortet, der gør det gyldigt.
Den første gang du skal ned på kasernen, har du naturligvis ikke mulighed for at bruge dit togkort, da det endnu ikke er fuldent. Her skal du bruge din indkaldelsesordre, som du har modtaget via brev. Når kontrolløren vil se din billet, viser du bare din indkaldelsesordre.
-
Kan jeg tage min værnepligt om?
Som udgangspunkt kan du kun aftjene din værnepligt én gang. Det betyder, at selvom du aftjente værnepligten hos Hæren, er det ikke muligt for dig, at aftjene din værnepligt i Søværnet fx.
Derfor er det vigtigt, at du giver alt, hvad du kan under din værnepligt, og søger ind i det rigtige værn – der er fx ingen grund til at aftjene sin værnepligt i Hæren, hvis din drøm er at blive flymekaniker. Du skal huske på, at det er dyrt at uddanne soldater.
Hvis du allerede har aftjent din værnepligt, og er ked af resultatet, eller bare savner at være i soldatermiljøet – har du naturligvis mulighed for at søge ind på én af Hærens uddannelser, og blive professionel soldat.
Hvis du ikke har lyst til at gøre tjeneste i udlandet, og det måske er grunden til, at du ikke søgte en kontrakt i Hæren, har du muligheden for at søge ind ved Hjemmeværnet. Hos Hjemmeværnet er der utroligt mange forskellige muligheder for at vedligeholde dine militære færdigheder, samt for at lære nye.
Hjemmeværnet er opdelt i 3 værn som du kan læse lidt mere om ved at klikke på dem: Hær-, Flyver- og Marinehjemmeværnet
Du kan læse mere om Hærens uddannelser her.
Du kan læse mere om ansøgningsfrister til uddannelserne her.
Du kan læse mere om Hjemmeværnet samt få tilsendt yderligere info her.
-
Skal jeg løbetestes under Forsvarets dag?
Nej, du vil ikke blive udsat for fysiske prøver i den forstand. Så du kan roligt efterlade dine løbesko når du tager til Forsvarets dag.
Du vil dog blive udsat for andre former for tests og et mindre “lægetjek”, der skal vurdere om du er uegnet eller egnet til militærtjeneste.
Dermed ikke sagt, at der ikke vil blive lagt vægt på din fysik. Er du fx overvægtig, vil dette kunne medføre at du bliver erklæret uegnet. Lige præcis, hvad der angiver, hvornår man er FOR overvægtig er ikke til at sige.
-
Kan jeg komme til Forsvarets dag selvom jeg ikke er fyldt 18 år?
Ja, det kan du godt!
Du vil automatisk modtage en indkaldelsesordre til Forsvarets dag når du er fyldt 18. Hvis du i forvejen ved, at du gerne vil aftjene din værnepligt, og gerne vil have det afklaret hurtigst muligt, kræver det, at du selv søger om at komme til Forsvarets dag.
Men du vil tidligst kunne komme til Forsvarets dag i det kalenderår, hvor du fylder 18. (Fx, hvis du fylder 18 år i december – vil du kunne komme til Forsvarets dag fra 1. januar i samme år).
Du skal være klar over, at det IKKE er muligt at starte sin værnepligt før du fylder 18 år. Heller ikke selvom du fylder 18 dagen efter, der starter et nyt værnepligtshold.
Du kan hente ansøgningsskema til Forsvarets dag på Forsvarets egen hjemmeside, ved at klikke her.
Du kan også læse omkring, hvad livet som værnepligtig vil byde på, her på vores egen hjemmeside:
Hvad lærer du som værnepligtig
Hverdagen som værnepligtig
-
Kan jeg skifte regiment/enhed efter jeg er startet?
Der vil i hvert enkelt tilfælde være en specifik situation som din delingsfører, kaptajn og socialrådgiver skal tage stilling til. Og Det vil i meget høj grad komme an på, hvad dit grundlag for at flytte enhed er.
– Vil du fx flyttes over i en anden deling, fordi du kender en af sergenterne – vil det sandsynligvis være en ret let løsning.
– Vil du flyttes over i en anden deling, fordi du ikke bryder dig om enkelte personer i din egen deling – vil det sandsynligvis ikke komme på tale – medmindre der er tale om meget grove tilfælde
– Vil du flyttes over i et helt andet regiment – er der tale om en meget større opgave. Men selvfølgelig er der muliged for det.
Du skal bare være opmærksom på, at du sandsynligvis ikke får lov til at flytte, bare fordi at du ikke gider at sidde i et tog i 5 timer når du skal til/fra kasernen.
I særlige tilfælde vil det kunne lade sig gøre – fx hvis din kæreste snart skal føde, eller lige har født. Eller hvis din nærmeste familie er meget syg, og du har et særligt behov for at kunne komme hurtigt hjem.
Altså skal du i første omgang tage fat i din delingsfører, der vil rådføre sig hos kaptajnen. Er der blot tale om, at du vil skifte deling, er det op til kaptajnen. Vil du deriomd skifte regiment er det både op til kaptajnen og regimentets socialrådgiver.
-
Hvad får jeg udleveret af våben og uniformsgentande?
Som værnepligtig vil du få udleveret en masse “grej”, som du med tiden vil lære at holde styr på og vedligeholde.
Du kan se en oversigt over, hvilke våben og uniformsgenstande du vil komme i kontakt med som værnepligtig her på vores hjemmeside
Våben og udstyr
-
Hvor lang er ventelisten?
Du kan holde dig opdateret på værnepligtens ventetider her.
-
Skal jeg selv betale transportomkostninger?
Nej!
Du vil modtage et brev, der indeholder en “billet” som du kan bruge første gang du skal rejse til dit tjenestested.
Når du så er startet som værnepligtig vil du modtage et pendlerkort, der giver dig mulighed for at rejse frit til kasernen fra din bopæl og omvendt.
Du vil også få et pendlerkort, der dækker din rejse, hvis du fx bor på Bornholm, og skal gøre tjeneste på Sjælland
-
Kan jeg fortsætte min militære karriere, hvis jeg ikke vil udsendes?
Som udgangspunkt skal alle soldater på et tidspunkt udsendes. Selvom, der kan gå flere år, før de bliver din tur, forventes det at du tager din tørn.
Hvis du gerne vil arbejde indenfor det militære, men ikke udsendes, kan du melde dig til Hjemmeværnet. Her har du mulighed for at vedligeholde dine militære færdigheder, samt udvikle dig yderligere.
Du kan fx også videreuddanne dig som sergent eller fortsætte endnu højere op i systemet, hvis du har evnerne.
Hjemmeværnet består af 4 værn som du kan læse en smule mere om her:
Hær-, Flyver- og Marinehjemmeværnet
Du kan også læse lidt mere omkring, hvad de enkelte grene laver, hvordan de adskiller sig fra hinanden og få tilsendt yderligere info her.
-
Kan jeg udskyde min værnepligt, selvom jeg har skrevet under på en kontrakt til Forsvarets Dag?
Ja, det kan lade sig gøre!
Jf. Cirkulære nr. 156 af 15/10/1999 er det tilladt. Som cirkulæret beskriver:
“Efter lovens § 27 kan udskrevne værnepligtige gives udsættelse med møde til den første samlede tjeneste indtil udgangen af det år, i hvilket de fylder 26 år, når de godtgør, at udsættelsen af hensyn til deres uddannelse eller af andre grunde vil være af særlig betydning for dem.”
Som det står beskrevet i loven er det altså muligt for dig. Men det siger sig selv, at man ikke kan udskyde sin værnepligt dagen inden du skal starte. Som det står beskrevet skal udsættelsen være grundet en uddannelse eller andre gode grunde, der har særlig betydning. Så hvis du er blevet tilbudt et job i kassen i Netto, er det næppe grundlag nok. Du skal desuden huske på, at der er tale om en udsættelse og ikke en aflysning. Så før eller siden vil du skulle aftjene din værnepligt.
Men, hvad gør du så?? Du kan tage kontakt til Forsvarets Rekruttering, enten på mail FVR@FVR.dk, tlf. 44895000 eller via deres kontaktformular, som du finder ved at trykke på linket. Vælger du at sende dem en mail, kan du med fordel skrive dine fulde oplysninger – CPR-nr, hvornår du var til session, hvilket regiment du skal være værnepligtig ved, hvilken uddannelse ønsker du at starte på i stedet, er du allerede optaget – hvis ikke, hvad er sandsynligheden så for at du bliver dette osv.
Der er meget lange ventetider til værnepligten, der formentlig kan være grunden til at du selv er kommet på andre planer. Hav dette i tankerne, når du ønsker at søge udsættelse. Gør du det i god tid, er der måske en anden heldig, der kan få lov at aftjene sin værnepligt tidligere end planlagt. Så kom ud af starthullerne!
-
Kan jeg komme i Hjemmeværnet inden jeg starter som værnepligtig?
Ja, det kan du bestemt!
Faktisk er det slet ikke et krav at have militærerfaring for at blive soldat i hjemmeværnet, og det vil uden tvivl give dig en rigtig god erfaring, hvis du har ambitioner om at gøre karriere i Hæren efter endt værnepligt. Hvis du blot har ønsker om at klare din værnepligt bedst muligt, fordi du vil bruge din karakter derfra til at søge et arbejde senere, er det naturligvis også en virkelig god mulighed at starte i Hjemmeværnet.
Hjemmeværnet er, ligesom Forsvaret, delt op i forskellige enheder. Dem kan du læse om her:
Hær- og Flyver-, Marinehjemmeværnet
Du kan i øvrigt bestille mere info her.
For at få den bedst mulige bedømmelse kan du læse mere omkring, hvordan du bedømmes og vores 10 bud – guiden til den gode bedømmelse.