-
Som ny værnepligtig kan din nye hverdag i Hæren virke stressende og overfyldt med informationer. Du møder mange nye mennesker, der har mange forskellige baggrunde, og det kan til tider være svært at acceptere alle folks forskelligheder. Samtidig er værnepligten for mange en mulighed for at starte på en frisk og tage imod nye udfordringer.
-
Værnepligten byder uden tvivl på en helt anderledes hverdag end den, du kender i forvejen. Nogen er vilde med det fra start af, mens andre slet ikke bryder sig om det.Det er vigtigt, at du tager stilling til dine ambitioner og forventninger til værnepligten, inden du møder op den første dag. Uanset hvilken indstilling du har, er du på vej til en fire måneder lang oplevelse med tilhørende kammeratskab, som du formentlig aldrig vil glemme.Du kan klikke på nedenstående overskrifter for at læse mere om hver enkelt.
Første dag
-
- Den første dag, du ankommer som værnepligtig ved dit regiment, vil du blive noteret for dit fremmøde og blive bedt om at aflevere dit sygesikringsbevis. Hæren stiller læge og tandlæge til rådighed for dig igennem hele forløbet som værnepligtig. Sygesikringsbeviset får du tilbage efter endt værnepligt. I modsætning til de mandlige værnepligtige kan kvindeligt personel, udover at konsultere hærens læge ved infirmeriet, opsøge egen læge. Kvindeligt personel beholder derfor deres sygesikringsbevis.
-
Du kan læse mere omkring, hvad det indebærer at være kvinde i Hæren, her på vores side under Diverse – Er du kvinde?Da du som værnepligtig er bagudlønnet, modtager du ikke nogen løn den 1. i den måned, hvor du begynder din værnepligt. Derfor skal du enten sørge for at have sparet nogle penge op, eller først opsige dit arbejde lige før du starter som værnepligtig. Du vil på første dag blive spurgt, om du har behov for et lønforskud, der kan dække den første måneds udgifter. Dette skal naturligvis betales tilbage og vil blive trukket fra de næste lønudbetalinger. Hvis du ikke bliver spurgt, men har et behov for lønforskud, er det meget vigtigt, at du selv siger, at du har behovet.Efter du er blevet noteret for dit fremmøde, vil du få anvist dit delingsområde og din belægningsstue, hvor du skal bo de næste 4 måneder.
-
Hvad skal jeg have med den første dag?
-
Ikke alt for meget! Det giver dig en masse besvær, og du kommer desuden ikke til at bruge alt det tøj du tager med dig. Som udgangspunkt får du udleveret alt, hvad du behøver af tøj til at klare dig igennem tjenesten. Så du skal ikke tænke på, at du skal have “arbejdstøj” med derned. Du får sågar også udleveret underbukser – men hvis du ikke har lyst til at bruge undertøj som 10 andre svedige soldater har brugt før dig, kan du med fordel tage dine egne med. Sokkerne du får udleveret er helt nye – så det burde ikke være noget problem.Det kan godt betale sig at have noget “søndagstøj” med, som du lige hurtigt kan tage på, når du får fri. Du vil sandsynligvis ikke få muligheden for at forlade kasernen den første uges tid – så lad vær med at tage dit fineste/fedeste outfit med ned på kasernen, du kan alligevel ikke vise dig frem i det.
-
Det er ikke alle kantiner, der modtager Mastercard-direct eller VISA-electron, så det kan være en god idé at medbringe kontanter. Det er svært at sige et præcist beløb – men 1000 kr er meget passende. Som beskrevet tidligere får du formentlig ikke lov til at tage ned til byen og handle ind til billig morgenmad, så du må nøjes med den lidt dyrere kantinemad. Senere i forløbet kan du med fordel købe en pakke havregryn og noget rugbrød for at spare lidt penge.
-
Har du skæg/skægvækst skal du være opmærksom på, at det forventes at du hver morgen stiller nybarberet. Så det er en kæmpe hjælp for dig, at tage barbergrejet med!! Hvem gider stifte sine første soldaterkammerat-bekendtskaber ved at låne andres skraber?
Indkvartering – sådan bor man som værnepligtig
-
-
Indkvarteringen sker på flersengsstuer (op til 10 pr. stue), hvilket betyder, at du er sammen med dine kammerater både dag og nat.
Hverdagens opgaver
-
-
Det vil blive en del af din hverdag at sørge for, at delingsområdet (fællestoilet, pudsestue mv.) og din belægningsstue hver morgen er rengjort og i pæn stand. Dette vil blive kontrolleret hver morgen under et stueeftersyn. Stueeftersynet foregår ved, at delingens sergenter kontrollerer de meniges tilstedeværelse, soignering, udrustningens vedligeholdelsesstand, støvlepudsning samt rengøringens kvalitet.
-
Det siger sig selv, at det kan tage lang tid at få disse ting klargjort hver morgen, men i takt med at du og dine kammerater bliver mere rutinerede og bedre til at samarbejde, vil i blive hurtigere og hurtigere til at klare opgaverne. Klargøring til stueeftersyn foregår i egen fritid, hvilket sætter jeres samarbejde på prøve. Man bliver f.eks. ikke særligt populær af at bruge det nyligt rengjorte toilet 2 minutter inden stueeftersyn – ikke desto mindre er der folk, som gør det.
-
Som ny værnepligtig vil du hurtigt finde ud af, at der stilles store krav til dig og din disciplin, og at alt bliver kontrolleret. Sergentens motto er ofte: ”tillid er godt, men kontrol er bedre.” Derfor stiller det krav til, at du står op i god tid for at kunne nå både at gøre rent, soignere dig og få spist morgenmad. Som beskrevet tidligere bliver du og dine kammerater hurtigere til at gøre rent. I skal regne med at bruge omkring to timer i begyndelsen af værnepligten hver morgen, indtil der er indarbejdet rutiner osv. Typisk stiller du som værnepligtig klar til tjeneste kl. 07.30, og må derfor forberede dig på, at skulle stå op omkring kl. 05.30 hver morgen.
-
Såfremt kvaliteten af vedligeholdelsen ikke er tilfredsstillende, vil det blive påtalt af sergenterne, og der rettes op på de påpegede fejl under stueeftersynet. Det, som ikke kan nås under stueeftersynet, skal typisk rettes i den næste pause eller efter aftrædelse. Såfremt du gentagne gange ikke har vedligeholdt, hvad du er blevet bedt om, risikerer du at blive indberettet. Det kan i særlige tilfælde udmønte sig i en disciplinarsag, som kompagnichefen er står for.
Økonomi
-
- Som værnepligtig modtager du to lønninger – kostpenge, der er skattefrie, samt en reel månedsløn, der er skattepligtig. Du vil modtage 210 kr. pr. kalenderdag i kostgodtgørelse(skattefrit) og 7.452,15 kr skattepligtige. Den samlede løn, bestående af begge ydelser, udbetales sidste bankdag i måneden. En standard kostpotion i forsvarets cafeteria koster 150,00 kr pr. dag.
Når lønnen udbetales sidste bankdag i måneden, betyder det, at du altså IKKE får løn lige når du starter som værnepligtig! Sørg derfor for at have sparet nogle penge op til den første måned som soldat.
- Som værnepligtig skal du ikke påregne at kunne lave varm mad på kasernen, hvilket er grunden til, at du får kostpenge, der kan bruges i regimentets kantine eller i byen, som regimentet ligger ved. Månedslønnen som værnepligtig er ikke særlig høj sammenlignet med de mange timers arbejde.
- Alt efter om du starter som værnepligtig direkte fra en ungdomsuddannelse og stadigvæk bor hjemme, eller om du bor for dig selv og i øvrigt har et fuldtidsarbejde, kan det være svært at få pengene til at række. Derfor er der her lidt tips & tricks til, hvordan du kan spare penge:
- – Du kan opsige din lejlighed/leje den ud og bo på kasernen samt hos dine forældre, venner eller kæreste, når du har fri.
- – Lad være med at spise din morgenmad eller frokost i kantinen, hvis du er ved et regiment med tekøkken. Hvis der er et køleskab til rådighed, kan man opbevare sine madvarer der. Derved kan man holde sine udgifter på et relativt lavt niveau. Det kræver naturligvis, at man kan stille sig tilfreds med havregryn, cornflakes, yoghurt, rugbrød, toastbrød, sandwich osv. Ved mange regimenter er der dog ikke mulighed for at få adgang til hverken køkken og køleskab som værnepligtig.
- – Sørg for at smøre din madpakke med egne produkter i tekøkkenet frem for at lave den i kantinen – hvis der er mulighed for det.
- – Det anbefales at du minimum spiser et varmt måltid i døgnet, og her er kantinen naturligvis en mulighed. Derudover er det muligt at spise i byen som regimentet ligger ved. Det bliver dog som oftest kun dyrere af, at man spiser en pizza og drikker en cola nede i byen. Du kan også vælge at spise dit aftenmåltid ved det nærliggende KFUM soldaterhjem, hvor der er mulighed for at købe diverse grillmad samt salater og pastaretter. Du kan læse mere om KFUM soldaterhjem nederst på siden under faciliteter/fritid.
- – Ved de fleste kantiner i Hæren betaler du ud fra den vægt af mad du har på din tallerken, så en oplagt mulighed for at spare penge er naturligvis ved ikke at overspise. Dog skal du være opmærksom på, at du som soldat har et langt større behov for at spise, end du formentlig har været vant til tidligere, da du er fysisk aktiv næsten hele dagen.
- – Hvis du har bil, har du mulighed for at få kørselsfradrag ligesom alle andre på arbejdsmarkedet. Du kan også vælge at få et togkort af Hæren, som du ikke skal betale for. Dette togkort dækker din togrejse fra hjemmet til dit tjenestested. Hvilken af de to muligheder, der bedst kan betale sig for netop dig, er svært at sige.
Hierarkiet
- Stueformand:
- Selv blandt værnepligtige findes der et officielt hierarki, eller en ”rangorden” om man vil. Hver belægningsstue får udpeget en af de værnepligtige som stueformand, og det er dennes pligt at påse, at alle de værnepligtige på stuen fremstår ordentlige, og at alle stuens opgaver er løst tilfredsstillende. Derfor er stueformanden sat i en situation, hvor han alt efter temperament skal lede og fordele arbejdet. Såfremt du har drømme og ambitioner om at komme på sergentskole, er der netop her en mulighed for at få testet dig selv og få gjort dine overordnede opmærksomme på dine præstationer.Vil du lære, hvordan du kan imponere dine overordnede, og få den bedst mulige bedømmelse? Så læs vores 10 Bud – under Guiden til den gode bedømmelse.
-
Menig forsyner:
I nogle værnepligtsenheder bruges der en menig forsyner, der har ansvaret for at indsamle delingens behov for diverse småting såsom blyanter, kuglepenne, notesblokke, sytråd, støvlesværte og lign. Andre enheder bruger stueformanden til denne opgave. I disse tilfælde bestiller han for sin egen stue i stedet for til hele delingen.-
Talsmand:
Alle værnepligtsdelinger skal have en talsmand og en talsmandssuppleant. Disse to personer kommer på et centraliseret kursus (LOKATA) sammen med alle de andre talsmænd og suppleanter fra de andre regimenter. På dette kursus bliver de bl.a. undervist i værnepligtiges rettigheder, så de kan rejse tilbage til deres egne regimenter og sørge for, at regler og rettigheder bliver overholdt. Som titlen antyder, er talsmanden hele delingens talerør fra de værnepligtige til delingsføreren og sergenterne, og han bruges ofte til at fremlægge delingens holdninger og bekymringer direkte til delingsføreren. På denne måde kan man f.eks. viderebringe utilfredsheder vedrørende delingens sergenter og lignende. Er der splid og utilfredshed blandt de værnepligtige, kan talsmanden enten forsøge at løse problemet selv, rådføre sig hos delingsføreren eller bede delingsføreren tage sig af problemet.
Blandt kompagniets talsmænd udvælges der en kompagnitalsmand, og blandt alle regimentets talsmænd udvælges der en landstalsmand, der holder kontakt til værnepligtsrådet.Er du interesseret i at lære mere omkring værnepligtsrådet? Klik her.
Arbejdsdagen
- Som værnepligtig vil du opleve en helt anderledes arbejdsdag, end du har været vant til fra skoler og civile arbejdspladser. Som udgangspunkt skal du ikke regne med at kunne køre hjem hver dag, da der ofte er lange dage og diverse specielle aktiviteter. Alt efter hvor langt du bor fra kasernen osv., er det formentlig realistisk at tage hjem én dag om ugen i gennemsnit. Selv om du har muligheden for at tage hjem i ugens løb, anbefales det, at du bliver på kasernen, da det vil give dig et helt unikt kammeratskab med dine soldaterkammerater – i særlig grad dine stuekammerater.
I Hæren tilstræbes det, at der dyrkes en del motion. Hvis du ikke er i god fysisk form, vil idrætten formentlig føles ret hård, og det anbefales, at du forsøger at forbedre din kondi, allerede inden du begynder din værnepligt,. Er du omvendt allerede i god form, kan det virke ret overkommeligt mht. idræt. Derfor stiller det krav til, at du selvstændigt træner i din fritid. Det er desuden en mulighed for at hjælpe dine kammerater, der er i dårligere form, op på et bedre niveau.
Ud over idræt vil du stifte bekendtskab med en del andre aktiviteter, såsom:
Faciliteter/fritid
-
- Ligesom delingsområderne vil fritidsfaciliteterne variere ved de forskellige regimenter. Langt de fleste regimenter har dog tv-stuer, bordfodboldborde, internet-café, styrketræningslokaler, gymnastiksal og fodboldbaner, hvor der er mulighed for at bruge sin fritid. Nogle kaserner har oprettet et hot-spot, så man kan gå på nettet fra sin egen belægningsstue, hvis man har medbragt sin bærbare computer.
-
KFUM soldaterhjem
Et rigtig godt sted at fordrive tiden er ved de nærtliggende soldaterhjem, hvor der er mulighed for diverse aktiviteter. Her kan man f.eks. spille brætspil, Playstation, bordtennis, pool, bordfodbold og købe grillmad og salater. Maden er et glimrende alternativ til kantinen og det lokale pizzerias menuer. Der er en hyggelig og afslappet atmosfære, og på et soldaterhjem betyder rangen ikke noget. Det skal forstås på den måde, at en sergent typisk ikke vil komme over til dig og kommentere et eller andet. Et KFUM soldaterhjem er for alle soldater, men bruges ofte kun af de værnepligtige.Besøg KFUM’s hjemmeside
her.