br> br>
Hvis man ønsker at gøre karriere i forsvaret, er det en helt klar forudsætning at man får en god bedømmelse som værnepligtig, og at man allerede her udvikler sig til en dygtig soldat. Det gælder, uanset om man ønsker at blive udsendt som konstabel, uddanne sig til sergent, uddanne sig til officer eller drømmer om at blive jægersoldat.
Her finder du guiden til, hvordan du forbedrer dine muligheder for at opnå en god bedømmelse efter din værnepligt. Det er normalt et krav, at man minimum opnår bedømmelsen B2 for at komme i betragtning til de videre uddannelsesmuligheder inden for Forsvaret. Se en nærmere beskrivelse af hvad B2 og de andre bedømmelser er et udtryk for her
De vigtigste personer
For at få en god bedømmelse som værnepligtig er der flere ting du skal være opmærksom på – både til hverdag, og i forbindelse med vigtige aktiviteter og begivenheder. Som beskrevet i afsnittet ”Sådan bedømmes du i praksis” er det din delingsfører, som i sidste ende laver din bedømmelse. Delingsføreren er dog utroligt afhængig af input fra sergenterne i delingen, og han vil typisk skrive bedømmelsen ud fra hver enkelt gruppeførers indtryk af de værnepligtige i hans gruppe.
I det efterfølgende er der udvalgt 10 ting, som man skal være særligt opmærksom på for at kunne afslutte sin HBU/værnepligt med den bedst mulige bedømmelse.
br> br>
-
De 10 bud
-
br> br>
-
1. bud – Ambitionsniveau
-
Gør dit ambitionsniveau klart for dig selv og andre
Ved at du allerede fra dag ét gør dig selv og dine foresatte bevidste om dit ambitionsniveau, opnår du større accept og forståelse for, hvem du er som person, hvor du gerne vil hen, og hvad du ønsker at opnå. Det gør det lettere for dig selv at være stabil i dine præstationer, og det afstemmer dine foresattes forventninger til dig med dine egne forventninger. For en officer eller sergent, er der ikke noget mere frustrerende end en værnepligtig, der den ene dag giver udtryk for at ville være både officer og jægersoldat, og den næste dag kun tænker på at komme hjem til kæresten og familien og derfor ikke gider noget som helst.
br> br>
-
2. bud – Tiltrædelsessamtale
-
Brug tiltrædelsessamtalen til din fordel
I løbet af den første måned af din værnepligt vil du komme til en tiltrædelsessamtale med din delingsfører. Denne samtale kan du med fordel bruge til at gøre et rigtigt godt indtryk på din delingsfører og fortælle ham om dit ambitionsniveau – som du jo har afklaret på forhånd, på baggrund af bud nr. 1. Det er samtidig vigtigt, at du er 100% ærlig omkring dit ambitionsniveau – mest fordi at det givetvis vil skærpe både delingsførerens og resten af sergenternes opmærksomhed på dig, hvis du tilkendegiver at du gerne vil fortsætte som enten konstabel eller sergent. Hvis dit virkelige formål bare er at komme igennem værnepligten nemmest muligt, er dette måske ikke så hensigtsmæssigt – og så spilder du jo i virkeligheden både din egen og delingsførerens tid.
Yderligere er det din delingsfører, der skriver din bedømmelse i sidste ende, og derfor er han, alt andet lige, også den vigtigste person at gøre et godt indtryk på – her er tiltrædelsessamtalen en perfekt mulighed.
br> br>
-
3. bud – God forberedelse
-
Opfør dig som en soldat, allerede fra første dag
Noget, der betyder rigtigt meget for både sergenternes og delingsførerens syn på dig, er hvor hurtigt, du kommer til at ligne og opføre dig som en rigtig soldat. Her er det vigtigt, at du udnytter de forberedelsesmuligheder, du har, og at du konstant viser dig villig til at lære af de fejl, du begår – for du vil begå fejl som ny værnepligtig. Brug det materiale, du kan finde her på værnepligtig.dk, og sæt dig godt ind i det på forhånd. Det kan spare dig for meget arbejde senere hen, og give dig en god start på din værnepligt. Start med at læse om uddannelsens indhold her.
br> br>
-
4. bud – Hav styr på dine ting
-
Gør tingene rigtigt første gang – hver gang
I Hæren er der generelt en meget konsekvent mentalitet blandt både sergenter og officerer. Derfor vil du opleve, at halve løsninger som oftest fører til en ”ommer”, hvis de bliver opdaget – og det bliver de næsten altid. Gør derfor livet let for dig selv og dine kammerater, og gør tingene ordentligt første gang, hver gang. Det har endvidere en rigtigt stærk signalværdi over for dine foresatte, og det vidner om, at du som værnepligtig har den helt rigtige mentalitet. Især i forbindelse med de daglige stueeftersyn kan man komme rigtig galt af sted, hvis man ikke har 110% styr på sine ting, så det kan simpelthen ikke betale sig at forsøge med halve løsninger.
br> br>
-
5. bud – Stabilitet
-
Vær stabil i dine præstationer
Det er ofte forskellige sergenter, der ser dig i forbindelse med forskellige aktiviteter. Det vil derfor være meget uheldigt, hvis du normalt præsterer rigtigt flot, men at din gruppefører, som alt andet lige er den vigtigste sergent for din bedømmelse, tilfældigvis altid ser dig på de dage, hvor du ikke præsterer godt. Dertil kommer, at hvis der står skrevet en masse negative ting i mappen på sergenternes kontor, som omtalt under `sådan bedømmes du i praksis´, så kan det næsten være lige meget, hvor mange positive ting, der står, hvis du går efter at få topkarakterer – du skal altså være utroligt stabil i dine præstationer for at få en god bedømmelse.
br> br>
-
6. bud – Det gode indtryk
-
Sørg for at din delingsfører og gruppefører har et godt indtryk af dig
Din delingsfører skriver din bedømmelse og gennemgår den med dig. Din gruppefører har helt bestemt også meget at skulle have sagt i forhold til din bedømmelse da han står for at gøre de fleste observationer på dig, og delingsføreren vil spørge ham, hvis han er det mindste i tvivl om noget. Derfor er det altså også de to personer, som er vigtigst for dig at gøre et rigtigt godt indtryk på. Men du skal forsøge at imponere dem på en oprigtig og ærlig måde – altså ved at være dig selv og give dig 110% procent. Der er ingen, der bryder sig om en `fedterøv´ – hverken dem, du skal imponere, eller dine kammerater. Derfor må du ikke i overdreven grad forsøge at gøre at godt indtryk på dine foresatte. Du skal forsøge at imponere igennem dine præstationer, og ikke ved at du altid tilbyder at bære delingsførerens rygsæk eller lign.
br> br>
-
7. bud – Skær igennem, men vær fair
-
Gå forrest og skær igennem overfor dine kammerater – men vær fair
Begrebet ”at have god holdning” fylder rigtigt meget hos dine sergenter og din delingsfører. Det at have `god holdning´ går i høj grad på din indstilling til arbejdet som soldat, men også på om du er en af dem, der går forrest og bidrager til fællesskabet. Ved at du skærer igennem over for dine kammerater når de laver noget møg, før sergenterne gør det, kan du bidrage til at få status som en værnepligtig med `god holdning’. Det er imidlertid en balancegang, og du skal altid huske kun at skære igennem over for dine kammerater, hvis der er en god grund til det. Gør du ikke det, kan du risikere at blive meget upopulær blandt dine kammerater, og måske endda blive opfattet som en `stikker´. En måde, du kan undgå dette på, at ved at være konstruktiv, når du skærer igennem. Sig f.eks. ”Kom nu, drenge!” i stedet for ”Tag jer sammen, fjolser!”
br> br>
-
8. bud – Se muligheder
-
Kom med løsningsforslag når du ser mulighed for forbedringer – men accepter et nej
For at give indtryk af at du er en moden og selvstændigt tænkende soldat, kan du med fordel stille løsningsforslag til både de befalingsmænd og officerer, du møder på din vej. Dette vil medvirke til, at de ser dig som en dygtig og moden soldat. Husk ikke at fremsætte disse forslag, så de lyder som brok eller som skepsis overfor dine foresattes beslutninger
Èn ting du aldrig må gøre, er at præsentere et problem for dine foresatte uden at præsentere et løsningsforslag. Netop denne mentalitet er en kæmpedel af den militære kultur, og du gør klogt i at tage den til dig allerede fra dag ét. Forestil dig f.eks., at delingsføreren siger til hele delingen, at I skal vente på, at sergent Hansen kommer ned fra kontoret og derefter alle sammen gå ned på våbenkammeret sammen med sergent Hansen. Hvis du i denne situation ved, at sergent Hansen allerede er gået ned på våbenkammeret, ville det være fornuftigt at gøre delingsføreren opmærksom på det, og samtidig foreslå at du går ned på våbenkammeret og spørger sergent Hansen om han er klar til at modtage resten af delingen dernede, eller om I skal vente. På den måde præsenterer du en ny oplysning/et problem for delingsføreren og foreslår samtidig en fornuftig løsning på problemet.
br> br>
-
9. bud – God fysisk form
-
Sørg for at være i god fysisk form både før og under din værnepligt
Det giver et enormt overskud at være i god form, og det er en nem måde at imponere både sergenter og officerer på. Yderligere er det en kendsgerning, at hovedparten af de værnepligtige som ikke gennemfører deres HBU, må stoppe pga. skader. Disse skader kommer, dels fordi de ikke er i god nok form, før de starter på værnepligten, og fordi de træner for meget og forkert. Sørg derfor for at træne dig langsomt op, før du starter i Hæren, og sørg for at følge den vejledning, du får af dine instruktører i forbindelse med faget idræt. Læs mere om faget idræt her.
Det er endvidere vigtigt, at du har nogle løbesko som passer til din løbestil, da netop forkerte eller dårlige løbesko ofte giver anledning til skader. Læs mere om hvor du kan få foretaget løbestilsanalyser og få gratis vejledning her.
br> br>
-
10. bud – Gi’ alt hvad du har
-
Giv dig 110 % under særligt hårde aktiviteter – det er netop her du kan skille dig ud
Et sted, hvor du virkelig kan skille dig ud fra mængden og vise dine sergenter og officerer, at du er gjort af det rette stof, er under de øvelser, du kommer på. Her vil du blive både træt, våd, sulten og kold. Netop derfor er der mulighed for at markere sig som en stærk og udholdende soldat under disse øvelser. Under øvelser opstår der til tider ualmindeligt mange skader og megen sygdom blandt de værnepligtige. Mange af disse skader er af tvivlsom karakter, og det er alment kendt blandt officerer og sergenter, at der er enkelte værnepligtige, der giver udtryk for at være mere syge/skadede end de egentlig er. Derfor er det vigtigt at du holder ud, endog giver dig 110% under disse øvelser, selv om du føler dig træt og lettere sløj – for det er bare ikke altid sjovt at være på øvelse. Samtidig skal det siges, at du selvfølgelig skal melde klart ud, hvis du har en reel skade, har stærke smerter eller føler dig syg/utilpas. I disse tilfælde vil din sygdom naturligvis blive accepteret af både kammerater og foresatte.
br> br>
-
br> br>